Yleinen

Hei velkaantunut – Et ole yksin!

talousongelmat

Olemme aiemminkin tässä blogissa kertoneet miten lainat voi yhdistää yhdeksi järkeväksi lainaksi. Tämä auttaa velkaantunutta, sillä se selkeyttää tilannetta kun useiden pienien velkojen sijaan on yksi iso laina, jota maksetaan sovitun summan verran esimerkiksi kerran kuukaudessa takaisin.

Iltasanomat uutisoi 26.3.2017, että Suomessa on tolkuton määrä ihmisiä, joiden talous uhkaa hajota kuin korttitalo. Jutussa viitataan siihen faktaan, että useat pyristelevät velkaongelman otteessa selviten hädin tuskin kaikista kuukausittaisista lyhennyksistään. Tilanne saattaa johtaa siihen, että velkaa otetaan joka kuukausi pikkaisen lisää, jotta korttitalo pysyy pystyssä. Tällainen pyristely ja palapelin rakentaminen omilla rahoilla ja veloilla on tuskin kenestäkään kovin mukavaa.

Tilanne on usein ahdistava ja stressaava kun pieninkin tilanteeseen tulevan muutoksen takia koko palapeli on vaarassa hajota osiin. Lienee oikeutettua kysyä kannattaako tällaista elämäntyyliä jatkaa, vai olisiko vaan parempi lopettaa velkakierre ja antaa velkojen mennä ulosottoon. Moni pelkää ulosottoa ja sillä tuntuu olevan varsin synkkä kuva ihmisten mielissä. Ulosotto on kuitenkin viranomaisten ylläpitämä palvelu josta on myös hyötyä tilanteessa jossa velkaongelma on todellinen. Kuten Iltasanomissa haastateltu Takuusäätiön Juha A. Pantzarkin toteaa, ulosotto katkaisee velkaantumisen kierteen. Joskus on parempi nostaa kädet pystyyn, antaa velkojen mennä perintään, sopia maksuaikataulu ja ryhtyä noudattamaan sitä. Ulosoton ikävä puoli on se, että henkilö saa maksuhäiriömerkinnän. Tämän jälkeen asioiden hoitaminen on luonnollisestikin vaikeampaa, koska maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa asiointia ja esimerkiksi puhelinliittymän kilpailuttamista.

Iltasanomien artikkelissa sivutaan myös lainojen yhdistelyä. Takuusäätiön Pantzar toteaa, että lainojen yhdistäminen on ammattilaisen työtä. Sillä hän tarkoittanee sitä, että lainoja yhdisteltäessä on todella pidettävä huoli, että kaikki lainat, luotot ja vipit on otettu huomioon. Jos järjestelylainan tai yhdistelylainan suuruudesta puuttuu velkoja, ei lainasta ole sitä hyötyä, jota sillä alunperin tavoiteltiin. Olemmekin jo kirjoittaneet aiheesta, kuinka tärkeää on yhdistelylainaa haettaessa, kerätä kaikki tieto olemassa olevista lainoista ja vipeistä yhteen. Hyvä keino tähän on muun muassa kerätä postista kaikki muistutukset, perintäkirjeet ja muut dokumentit avoimena olevista lainoista. Perintäyhtiöiltä saa myös pyydettäessä saldotodistukset kuin myös  luotonmyöntäjiltäkin. Saldotodistuksesta käy ilmi kaikki velat ajankohtaisina summineen.

Iltasanomien jutussa viitataan myös velkajärjestelyyn, johon velkaantunut voi hakea ammattilaisen avustuksella. Velkajärjestelyyn on kuitenkin erittäin haastavaa päästä, joten sen varaan ei kannata laskea. Velkajärjestelyyn päässeiden määrä on laskenut 1.5% vuodesta 2015 vuoteen 2016. Siksi on hyvä, jos itsekin osaa hoitaa oman taloutensa asioita ja on tietoinen esimerkiksi kokonaisvelan määrästä. Ei kannata heittäytyä kokonaan valtion ja kuntien velka- ja talousneuvojien varaan, vaan myös itse säilyttää osaaminen omia asioita koskevissa asioissa. Et kuitenkaan ole yksin, sillä viime vuoden lopussa Suomessa oli 373 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa ihmistä. Älä siis turhaan ruoski itseäsi epäonnistumisesta ja pidä itseäsi hylkiönä. Ota sen sijaan reippaasti ohjat omiin käsiin ja laita taloutesi kuntoon!

 

 

 

Mielikki Nevala
Mielikki Nevala
Mielikki on nopean ansaitsemisen ja lisätienestien guru.
You may also like
Uusi pihin säästäjän unelmasivusto Skotti.fi avattu
yhdistä lainasi
Lainojen yhdistäminen

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage