Yleinen

Virvon varvon viitonen – Virpominen ansaintamenetelmänä

virpominen ja palkka

Tämä vinkki on pääsiäisbonus eikä ehkä ole ihan mahdollinen jo aikuisikään ehtineille rahanälkäisille. Tietenkin jos pokka vaan pitää, niin voihan sitä lähteä virpomaan aikuisenakin. Enimmäkseen virpominen miellettään kuitenkin selkeästi alaikäisten ansaintakeinoksi. Lisäksi palkan saaminen rahana, ei ole itsestään selvää. Tavallisesti virpojalle annetaan palkaksi myös karkkia. Onpa sitä joku saanut kellon ja kolmas sipulinkin. Palkka on siis pienoinen yllätys. Eräs nimeltä mainitsematon ystäväni piti tapanaan ilmoittaa virpomislorun päätteeksi, että häntä miellyttäisi rahana maksettu palkka. ”Mieluummin rahana kiitos.” tapasi hän lisätä päästyään lorun loppuun. Itse muistan, että markka oli melko tavanomainen palkkasumma 80-luvun loppupuoliskolla. Itselläni ei ole lapsia, joten en tiedä mikä tämän päivän tyypillinen virpojan palkka onkaan. Voisin kuvitella sen olevan euro. Melkoinen palkankorotus siis.

Olen seurannut somessa erästä keskustelua, jossa ihmeteltiin sitä, että suomalaisetko muka huonoja myyjiä. Taustalla oli idea siitä miten pienestä pitäen kierrämme ovelta ovella risua kauppaamassa ja vielä noidaksi pukeutuneena. Ennen kaikkea saamme tuloksia aikaiseksi. Mihin katoaa kyky kyetä samaan aikuisena toisessa viitekehyksessä. Keskustelu kirvoitti monenlaista mielipidettä aina lapsen kyvystä heittäytyä mukaan täysillä ja rohkeudesta asettaa itsensä alttiiksi epäonnistumiselle. Miksi aikuinen ei pystyisi samaan. Itse uskon, että halutessaan siihen pystyy. Kun on kykenevä laittamaan syrjään oman epäonnistumisen pelkonsa, on mahdollista pystyä mihin vaan.

 

”Virvon varvon tuoreeks terveeks

Vitsi sulle, palkka mulle”

Samaisessa artikkelissa ihmeteltiin lasten kykyä saada kaupaksi pikkuleipiä ja niitä pahanmakuisia karkkeja, joita moni harrastusporukka tai luokka myy kerätäkseen varoja johonkin yhteiseen hyvään. Eikö olekin kummallista, että lähes jokainen lapsi saa kaupaksi vähintään yhden rasian keksejä tai yhden paalin vessapaperia? Luulisi sillä logiikalla myös aikuisen pystyvän saamaan kaupaksi lähes mitä hyvänsä.

Virpominen on selkeästi eri asia kuin esimerkiksi kerjääminen. Virpomisessa selkeästi palkanmaksaja saa rahoilleen vastinetta. Hän saa kauniin vitsan koristamaan pääsiäiskotia ja lisäksi hän edellytykset hyvälle terveydelle seuraavaksi vuodeksi. Ei siis mikään hassumpi vaihtokauppa.

Toivottavasti tämä lisäsi sinussa rohkeutta olla oma itsesi, virpoa vielä aikuisenakin jos siltä tuntuu. Jos lapsena sait kaupaksi partiolaisten joulukalenterin tai vappukukan. Miksi et pystyisi samaan nykyisillä tiedoillasi ja taidoillasi?

You may also like
Opas rahan hankintaan – Osa 1
talousongelmat
Hei velkaantunut – Et ole yksin!

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage