Työhakemus ja uusi avoin työpaikka
Onko mielessäsi uusi työ tai ehkä kyse on elämäsi ensimmäisen työpaikan löytämisestä? Tälle sivulle kokosimme vinkkejä ja ohjeita, joiden tarkoituksen on auttaa työnhakijaa valmentautumaan työpaikan hakuun, auttaa työhakemuksen ja ansioluettelon laatimisessa sekä työhaastatteluun valmistautumisessa. Työpaikka ja työ on useammille ihmisille merkittävä osa elämää. Tästä syystä uuden työn hankintaan ja rekrytointiprosessiin kannattaa satsata, jotta tuleva työ on mielekäs ja jotta sekä työntekijän että antajan odotukset kohtaisivat mahdollisimman hyvin.
Työpaikkailmoitus listaa työnantajan toiveet työnhakijasta
Työpaikkailmoitus tulee lukea tarkkaan. Vertaa työnantajan esittämiä toiveita omaan osaamiseesi. Vastaavatko taitosi työnantajan ilmoituksessa esittämiä toiveita? Omia taitoja ei tule aliarvioida. Usein työnantaja laatii ilmoituksen omiin tarpeisiinsa nähden täydellisestä kandidaatista. Usein palkattavan työntekijän osaaminen ja taidot eivät kuitenkaan täysin vastaa sitä, mitä työnantaja työilmoituksessaan toivoi. Hyvä keino on, merkitä jokaisen työpaikkailmoituksessa esitetyn toiveen kohdalle miten omat taitosi vastaavat tätä työnantajan esittämää vaatimusta. Jos sinut kutsutaan seuraavaan hakuvaiheeseen, olet tällöin usein jo miettinyt vastauksen usein esitettyyn kysymykseen miksi juuri sinut pitäisi valita.
Huono idea ei myöskään ole ottaa työilmoitusta mukaan haastatteluun mennessäsi. Tämä antaa työnantajalle kuvan, että olet laittanut aikaa ilmoituksen lukemiseen ja analysoimiseen. Työnhakuvaiheessa saatat myös vastata useaan työilmoitukseen ja sama työilmoitus voi löytyä useasta eri paikasta. Esim. eri nettifoorumeilta ja lehdistä jne. Kannattaa etsiä missä kaikkialla työilmoitus on julkaistu ja sisältävätkö ne keskenään yhteneväistä informaatiota. Esimerkiksi viimeinen työnhakupäivä saattaa vaihdella saman työpaikan eri ilmoituksissa. Laita itsellesi muistiinpano mihin työpaikkailmoitukseen olet vastannut ja missä se oli julkaistu. Tällöin voit seurata kuinka monta työpaikkaa olet hakenut. Lisäksi pystyt etsimään esille oikean työpaikkailmoituksen ja siihen laatimasi hakemuksen kun sinulle soitetaan ja kutsutaan työhaastatteluun. Et anna työnantajalle hyvää kuvaa jos sieltä soitettaessa et tiedä mistä työpaikasta on kyse.
Jos jokin asia ilmoituksessa jää mietityttämään voit soittaa työilmoituksessa annettuun numeroon. Älä kuitenkaan soita turhaan. Mieti onko kysymyksesi hyvä ja relevantti.
Hyvä työhakemus ja CV avaavat ovet työhaastatteluun
Työpaikkaa kannattaa hakea laatimalla pätevä työhakemus ja CV. Ole aina rehellinen työhakemusta ja ansioluetteloa kirjoittaessasi. Valheesta jäät aivan varmasti kiinni, jos vaikka saisitkin työpaikan. Tämä saattaa sinut noloon tilanteeseen. Älä lähetä samaa työhakemusta moneen paikkaan, vaan yksilöi hakemuksesi jokaisen työpaikan mukaan. Merkitse hakupäivämäärä hakemukseen ja CV:en. Se antaa kuvan, että hakemus ja CV on tuore. Kirjoita työhakemus sillä kielellä millä ilmoitus on laadittu.
Työnantaja saa todennäköisesti useita hakemuksia, joistajuuri sinun hakemuksesi tulee jäädä mieleen ja erottua muiden työhakemusten joukosta. Oma kuva voi helpottaa hakemuksen mieleen jäämisessä. Työhakemuksen lukija huomaa helposti jos hakemusta ei ole yksilöity kyseiseen työilmoitukseen sopivaksi. Hakemuksen lukijaan tekee vaikutuksen jos olet miettinyt valmiiksi omaa osaamistasi suhteessa kyseisen yrityksen tarpeisiin. Lisäksi on hyvä kertoa mitkä aiemmat työkokemukset ovat kehittäneet osaamistasi ja miten. Esimerkiksi: ”Koska olen toiminut vuoden asiakaspalvelu tehtävissä, olen oppinut tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa”. Tällöin helpotat lukijan mielikuvan syntymistä siitä, miten juuri sinun osaamisesi ja persoonasi sopii lukijan tarpeisiin. ja miten. Nosta työnantajan kannalta kiinnostavin osuus työhakemuksen alkuun. Kiinnostavin osuus käsittelee sitä, miksi sinut tulee valita. Älä kerro ensin itsestäsi yleisesti vaan säästä se myöhempään kappaleeseen.
CV:ssä listaa koulutuksesi ja työkokemuksesi uusimmasta vanhimpaan. Mieti onko aikaisemmat työkokemuksesi merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta. Jos työkokemusta on vielä vähän voit listata kaikki kokemuksesi CV:hen, mutta jos kokemusta on karttunut jo enemmän harkitse nuoruuden kesätöiden taikymmenien vuosien takaisien työpaikkojen listaamista CV:hen.
Kiinnitä huomiota siihen, että hakemus ja CV ovat helposti avattavia tiedostoja ja että ne mahtuvat kumpikin yhdelle sivulle. Näin säästät lukijan hermoja ja tulostinta sekä varmistat ettei työpaikan saanti jää kiinni hävinneestä hakemuksen osasta tai tiedostosta joka ei aukea.
Jos työilmoitus on yksinkertainen ja työ tavallinen ”perustyö” lähetä myös yksinkertainen työhakemus. Hakemuksen ei tarvitse olla yhtä kattava jos haet osa-aikaiseksi kaupan kassaksi, kuin jos haet kokopäiväiseksi talousanalyytikoksi.
Työhaastattelu menee hyvin kun onnistut olemaan oma itsesi
Valmistaudu työhaastatteluun huolella. Työhaastattelutilanteet voivat vaihdella huomattavasti. Muista henkilön nimi, joka sinua haastattelee. Varaudu siihen, että paikalla voi olla useita haastattelijoita ja/tai haastateltavia. Valmistaudu siihen, että haastattelijalla saattaa olla varattuna 15 minuuttia aikaa/haastateltava. Tällöin aikaa ei kannata tuhlata aikaa jaaritteluun.
Pukeudu aina siististi ja vaatteisiin joissa olosi tuntuu luonnolliselta. Mieti kuitenkin minkälainen henkilö sinua on haastattelemassa. Ylipukeutuminen haastattelijaan nähden voi luoda vaivautuneen ilmapiirin.
Vastaa kysymykseen ytimekkäästi. Yleensä haastattelussa pyydetään kertomaan vähän itsestä. Mieti etukäteen mitä kerrot. Lemmikit ja viimeksi tehty etelänmatka eivät välttämättä ole niitä seikkoja, joiden ansiosta päihität muut haastateltavat työhaastattelussa. ”En tiedä” on harvoin hyvä vastaus, joten mieti mahdollisia kysymyksiä ja niihin vastuksia etukäteen. Sisällytä vastauksiisi, se joka todella saa työnantajan vakuuttumaan pätevyydestäsi. Esim. vaikka olisit oleskellut ulkomailla vain siksi, että se on sinusta hauska ja jännittävä kokemus kannattaa vastaukseen sisällyttää myös kielitaidon kartutus (olettaen että kielitaito todella kehittyi).
Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin kuten:
– Miksi juuri sinut tulee valita tarjoamaamme tehtävään?
– Miksi haet meille töihin?
– Mikä on ollut elämäsi vaikein tilanne/päätös?
– Miksi haluat uuden työn/miksi lopetit vanhassa työpaikassasi?
Kysy myös miten rekrytointiprosessi jatkuu haastattelun jälkeen, jos tämä ei tule esille haastattelun aikana. Näin säästät omia hermojasi, kun tiedät milloin odottaa haastattelun tulosta. Jos vastausta ei kuulu, kannattaa soittaa ja kysyä miten prosessi edistyy ja myös jos ei tule valituksi syitä miksi valinta ei kohdistunut sinuun. Näin saat hyödyllistä oppia seuraavaa haastattelua varten.
Ole oma itsesi. Jotta työ uudessa työssäsi sujuu on tärkeää, että työnantaja on saanut rehellisen kuvan sinusta. Työnantajalle uuden ihmisen palkkaus ja sopivuus on ihan yhtä jännittävä asia kuin uusi työ uudelle työntekijällekin. Työhakuprosessin tarkoitus on löytää tehtävään pätevä henkilö, joka viihtyy uudessa työssään.
Älä lannistu. Jokaiselle työtä haluavalle löytyy töitä kun vain sisukkaasti ja ennakkoluulottomasti tarttuu tilaisuuksiin!